A tegnapi napon az Izrael elleni barátságos mérkőzés után a német labdarúgó szövetség (DFB) és a válogatott küldöttsége meglátogatta az auschwitz-i koncentrációs táborban elhelyezett holokauszt emlékművet. A DFB küldöttsége a szövetség vezetői mellett kiegészült a Nationalelf néhány tagjával is. Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere szerint nem PR-fogásról volt szó, hanem a szövetség által előre megszervezett programról, amit szerettek volna a nyilvánosság kizárásával megtenni a kegyelet jegyében. 

A szövetség elnöke, Wolfgang Niersbach hangsúlyozta felelősségüket és kötelezettségüket jövő sportolói nemzedékével szemben. A német történelem eme sötét fejezetének megismertetése, az  antiszemitizmus, rasszizmus és intolerancia háttérbe szorítása már a sportegyesületek berkein belül meg kell hogy történjen. Erre hívta fel a figyelmet jelenlétével a válogatott küldöttsége: Philipp Lahm, a lengyel származású Lukas Podolki és Miroslav Klose illetve Joachim Löw és Oliver Bierhoff.

auschwitz.jpg

„Aki szemet huny a múlt felett, vak lesz a jelenkorral szemben” – hangzott a jelenlévőktől. 

Amióta biztossá vált a válogatott kijutása az EB-re, a szövetség tervbe vette a koncentrációs tábor meglátogatását. Erre a lépésre ösztönözte őket Dieter Graumann , a Német Zsidó Központi Tanács elnöke is, miután idén februárban antiszemita támadás érte Itay Shechter-t.

Itay Schechter a jelenlegi szezonban a Bundesligából kiesett 1.FCK játékosa, aki mellesleg a héten  pályára is lépett az izraeli válogatottban a Nationalelf ellen. A februárban tartott edzés közben egy szurkolói csoport antiszemita bekiabálásokkal és hitleri karlendítéssel inzultálta a játékost. A klub elhatárolódott ezen szurkolók cselekedetétől és szankciókat helyezett kilátásba. Az antiszemita támadás óriási hullámokat kavart a német médiában.

itay_shechter.jpg

Talán hozzánk nem is jutott el annyira ez a hír, viszont a németek – érthetően - nagyon érzékenyeken reagáltak erre a témára. Ezután született hát meg a barátságos mérkőzés ötlete és az elhatározás Auschwitz felkeresésére a szövetség részéről. Később hatalmas vitát váltott ki internetes fórumokon a teljes Nationalelf kegyeletnyilvánításának lehetősége, amit eredetileg a zsidó tanács is szorgalmazott. A vitára a válogatott muszlim vallású játékosainak részvételi lehetősége szolgáltatta az okot, mire egyes iszlám csoportok Izrael megtámadásával fenyegetőztek. Szerencsére a viták elcsitultak és kompromisszumos megoldásként csak egy szűk, nem érintett delegáció utazott el.

A kegyeletnyilvánítás után a válogatott tagjai közel két órás utazás után visszatértek a gdanski szálláshelyükre és gőzerővel készülnek az EB- nyitányra.

Szólj hozzá!

Címkék: Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr844560457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása