A görög nemzeti tizenegy tegnap este Gdanskban megtette az első lépést a válságkezelésre; mind politikailag és sportszakmailag is korrektül jártak el. A német válogatott 4-2 –re legyőzte a helléneket helyenként látványos, tetszetős futballt bemutatva. Ezzel a mentőcsomaggal biztos, hogy lesz hova hazamenniük a kék-fehéreknek. Ellenfelünk az elődöntőben az Anglia–Olaszország negyeddöntő továbbjutója lesz majd.

NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 4–2

Gdansk, PGE Arena, 38 751 néző. Vezette: Skomina (szlovén)

NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Th. Müller, 67.) – Klose (Gomez, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz (Fotakisz, a szünetben) – Makosz (Liberopulosz, 72.), Maniatisz – Ninisz (Gekasz, a szünetben), Kacuranisz, Szamarasz – Szalpingidisz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), ill. Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89. – 11-esből)

gorog01.jpg Végre mehetünk haza, megvan a mentőcsomag!

Löw három helyen is változtatott az eddigi felálláson, a középpályán Schürrle és Reus kezdett Podolski és Müller helyett, a háromgólos Gomez helyett pedig Klose játszott csatárként. Írtam már korábban is, hogy Jogi önfejű bizonyos dolgokban, de a kezdőcsapat összeállításánál mindig logikusan, mérlegelve cselekszik. Ha a csoportmeccsek alatt Podolski és Müller szerepeltetésével a német szurkolók és a közvélemény idegeit akarta pattanásig feszíteni, akkor ez sikerült. Most viszont egy másik torna kezdődött, ahol le kellett számolnia a korábbi megszokásokkal és ésszerű kockázatot vállalt az új emberek beállításával. Akik eddig kételkedtek abban, hogy: „A herceg-e a csapat kerékkötője?”, azok most választ kaptak és ezzel nem is lehet vitába szállni.

A mérkőzés úgy indult, ahogy vártuk , már az első öt percben megpróbáltuk feltörni a betont. Szamarasz Khedirára csúszott rá, akit emiatt ápolni kellett, majd Szifakisz kapus sérült le Schürrle lesgóljánál. Mindketten megúszták csere nélkül. Támadtunk ezerrel, a görögök meg a levegőt is hitelre vették.

A 23. percben pillanatok alatt helyzetig passzoltuk ki magunkat, végül Özil lőtt tizenöt méterről, de ballábas, lapos lövése gyenge volt, Szifakisz fogta. Aztán Reus lőtt laposan keresztbe, ez elment a görög kapu előtt. Egy percre rá megint ő lőtt majdnem ugyanonnan, de a rövid felső felé tartó labdája kicsit pontatlan volt. Reus és Özil a játék ezen szakaszában átjáróházat csináltak a görög védelemből és nagyon éltek. Az várható volt, hogy Klose sokkal jobban hozzá tudott tenni az összjátékhoz, mint Gomez. Ezzel egyenes arányban, persze Özil kombinatív játéka is felerősödött, de hát azt tudtuk, hogy Klose az ő embere nem pedig a góllövőlista jelenlegi vezetője. A görögök is próbálkoztak, Kacuranisz indította saját térfeléről Szalpingidiszt, de Neuer jó ütemben jött ki.

Fél óra után Ninisz lőtt, Neuer fogta, de a lövés amúgy sem volt különösebben veszélyes. Aztán Schürrle cselezte magát lövőhelyzetig, a hosszút vette célba, de pontatlan volt a próbálkozás. Khedira is lőtt, ez volt a harmadik ziccerünk, ami kipattant Szifakiszról, de nem érkezett jól senki. A 39. percben Lahm kapott tökéletes keresztlabdát Öziltől a bal oldalon, mellel levette, majd jó harmincról elvállalta. Jobb külsővel a védő takarásából küldte kapura, Szifakisz csak beleérni tudott a bal alsó felé csapódó lövésbe. Lett volna egy pár kapus a mezőnyben , aki foghatta volna, csak hát az ő nevük ne Szifakisszal kezdődik. 1:0

Az első félidő ráadásában Schürrle lőtt onnan, ahonnan Lahm, de eltévesztette. Az első félidő utáni UEFA statisztikát böngészve ismét találtam egy meglepő adatot: a görögök nem értek labdába a mi tizenhatosunkon belül. Ez, azt hiszem mindent elmond a pályán látottakról, pedig még a cseheknek is sikerült a portugál tizenhatosig elmerészkedniük tegnap.

Santos - akinek arcmimikáját Steven Seagal is megirigyelhetné - a második félidőre beküldte Gekaszt és Jorgosz Fotakiszt is: a támadót egy középpályás, a középpályást egy védő helyére. Fel is élénkült ettől csapata, Neuernek például nagyot kellett mentenie Gekasz elől, de több veszélyt nem jelenttetek igazán. Három percre rá bekövetkezett, amire rémálmaiban titkon számítottam, a görögök bemákoltak egy gólt és egyenlítettek. Ezúttal sikerült végigvinni a kontrát, Szalpingidisz ment el a bal szélen, középre tette, Lahm lemaradt, az érkező Szamarasz a nem elég erőszakos Boateng mellől közelről passzolt Neuer kapujába. Neuernek nem volt esélye hárítani, ebben azért Lahm és Boa vastagon benne voltak. 1:1

Várható volt fogy egy fokozattal feljebb fogunk kapcsolni és a lehető leghamarabb jött is a második gólunk. 61. percben Boateng kapott jó labdát a jobb szélen, a beadás Klosénak nem volt jó, de érkezett Khedira, aki szokatlanul, nem a bal lábával, hanem a támaszkodó jobbal bombázta a kapuba a labdát. Kicsit úgy tűnt mintha lecsúszott volna neki, de épp így lett tökéletes a befejezés. 2:1

Hat percre rá már jött is a harmadik gombóc és ezzel eldöntöttük a továbbjutást. Özil adott be jobbról egy szöglettel felérő szabadrúgást, Szifakisz borzasztóan jött ki, természetesen Klose, ki más, magasabbra ugrott, mint Papadopulosz, és közelről gyakorlatilag az üres kapuba fejelt. Azt tudtuk, hogy le van zsírozva a meccs , de ilyenért az MLSZ már a meccs után vizsgálatot indítana. 3:1

Szar poénnal élve a görögök ekkora már szétestek mint az országuk. Pláne, hogy Klose kapott jó labdát a leshatáron Mesuttól, a kijövő Szifakisz jól zárta a szöget, de a kipattanóra üres maradt a kapu, Reus kapásból tizenkét méterről vágta be. Lövése a felső kapufáról pattant be. Reus a csodafegyverünk eddig a padon porosodott, de sikerült élesre állítani már az első meccsen. 4:1

Nem sokkal később jöhetett volna az ötödik. Özil csinálta meg magának a helyzetet, aztán lőtt. Szifakiszról ez is kipattant, de az ismétlésnél a közben csereként beálló Gomez lesen volt. Aztán Gomez–Özil kényszerítő(!!!) után Szifakiszról megint kipattant a lövés, de ezt is megúszták a kék-fehérek.Egy perccel a vége előtt Boateng kezezett bele egy görög beadásba, befújható volt a tizenegyes. Szalpingidisz, higgadtan beverte Neuer a másik irányba vetődött. A görögök egy helyzetből lőttek kettőt, Gomezt egy fél évre kölcsön kéne nekik adni. 4:2 

Ez lett a vége, elment a 3-1-es tippem, de ismét nem bántam, mivel a görögök hajózhatnak haza a mentőcsomaggal a zsebükben. Szerencsére olyan sima volt a meccs mint amit vártunk és jósoltunk is. Nem is érdemes több szót vesztegetni erre, inkább tekintsünk előre, hiszen a vasárnapi angol-olasz győztesével játszunk majd a döntőbe jutásért.

Egy új torna kezdődött el tegnap este a német válogatott számára egy javuló Özillel, podolskik és müllerek nélkül, a cserepad erejének demonstrálásával. Kíváncsian tekintünk a további mérkőzések elé és várjuk, hogy vajon Schweinsteigernek sikerült-e a tegnapi fos játékával kijátszania magát a kezdőből vagy sem.

jogi_ugrik.jpg

 Generálisunk ezt mondta: 

„A csapat megmutatta, mire is képes igazán, büszkék lehetünk erre a győzelemre – fogalmazott a Görögország ellen 4–2-re megnyert negyeddöntő után Löw. – A görögök egy helyzetből két gólt szereztek, gyakorlatilag rombolták a játékot. Annyi lehetőségünk volt, hogy szinte elkerülhetetlen volt a gól.”
Löwöt megkérdezték arról is, mit gondol a lehetséges elődöntőbeli ellenfélről (a Nationalelf az angol–olasz párharc győztesével csap össze), szűkszavúan csak annyit mondott: minden ellenfél kellemetlen.

7 komment

Címkék: görögök meccselemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr314606399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.23. 16:12:03

Schweinit remélem csak azért bántottad, hogy ő is rúgjon egyet... rengeteget dolgozott középen, sok labdát szerzett, és még ha nem is volt az a tanárian pontos osztogató mint szokott, azért fosnak nagyon nehéz lenne nevezni.

Reus amúgy nem rossz, csak hebrencs még. Lő, ha kell ha nem, többnyire mellé/fölé, többet kéne nézelődni, hátha lehet passzolni is. Özil valóban kezd magához térni, Klose pedig remélem megváltotta a jegyét a kezdőbe.

JadenFell 2012.06.23. 16:52:29

Én azon lepődtem meg, hogy amikor a bénázó Schürrlét lehozták, akkor a bal oldalra nem a Herceget hozták fel, (elvégre az a szokásos helye mostanság) hanem Müllert aki jobboldalon lelhető fel általában.

remedy 2012.06.23. 18:08:15

Volt egy Müller-Reus helycsere közben. :)

Pienaar 2012.06.23. 18:59:51

@Hooshee: Klose? Nagyon becsülöm az "öreget" de az olaszok/angolok ellen már nem kéne kezdőbe küldeni. Talán ha az lenne az új német taktika hogy fejesgólokat keresnek de ennek mi értelme lenne? Hálistennek jól mennek nekik a kapuralövések.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.23. 19:41:52

@Pienaar: Az van hogy Klose, ahogy kb mindenhol leírták, nem csak a kapu 5 méteres körzetében hasznos, hanem mindenhol máshol is. tud passzolni, tud cselezni, és tud labdát szerezni, illetve tartani.

Gomez nem ilyen sokoldalú: ő ha kap egy piszok jó labdát, akkor azzal elég jó százalékkal eltalálja a kaput. De más funkcióra nemigen alkalmas.

flea 2012.06.24. 13:01:12

@Hooshee: (kicsit az előző posztbelit is folytatva) vannak olyan támadók, akik gyengébb csapatok ellen, ahol több idejük van helyezkedni/labdát levenni és több terük fejelni, nagyon élnek, egy rendes védelem ellen meg eltűnnek.

Klose szerintem ilyen. (De ugyanilyen Anelka, Higuaín, Carroll, és még egy csomóan.)

Gomez viszont nem.
Tény, hogy összjátékra jóval kevésbé alkalmas a csávó, de befejező csatárt normális ember alapvetően nem arra tart.

Azzal is vitatkoznék, hogy piszok jó labda kell neki. Én pont úgy tapasztalom, hogy más penge csatároknál rosszabb arányban veri be a helyzeteket (Benzema, Rooney, van Persie verik ebben), viszont nagyon sokszor csinál meg magának helyzeteket jó labdaátvételekkel, vagy cselekkel, ezért mégis olyan gólveszélyes, mint a legjobbak.

Summa summarum, az Eb hátralevő részében szerintem többre megy Gomezzel a német csapat, mint Kloséval.

(A többiekről csak annyit: a mai Müller nem a 2 évvel ezelőtti Müller, bár a hype szerintem akkor is túlzott volt körülötte. Ezzel együtt Schürrle a közelében sincs. Reus már inkább, neki a rutin hiányzik, Löw helyében őt is a padon hagynám még, hacsak Podolski tényleg nagyon el nem kezd gyengélkedni. Majd a vb-selejtezőkre beállhat.)

flea 2012.06.24. 13:02:49

@flea: bár belegondolva, ha az angolok jutnak be az elődöntőbe, ellenük Klose is jó lehet, lásd a 2 évvel ezelőtti meccset, ahol is az angol védelem pont olyan szánalmasan gyenge volt, hogy Klose fickándozzon benne. :)
süti beállítások módosítása