Danke Mario!

2012.06.11. 11:39 heiki töltő

Nem hittem, hogy az Eb alatt valaha is le fogom írni a címben szereplő mondatot, amellyel köszönetem fejezem ki Gomeznek. Lám, az első meccs után már hangot kell adnom ennek. A hétvégi meccsdömpingben elveszve lássuk mi történt az első ütközetünk során Portugália ellen.

Ha röviden és tömören kéne megfogalmazni: semmi extra, kötelező győzelem behúzva. Azért kötelező, mert annak a csapatnak amelyik az EB-címre pályázik, egy normális középcsatár nélkül, szellős védelemmel felálló portugál válogatott nem okozhatott problémát.

portugäl02.jpg

Abban mindenki egyetértett, hogy Cristiano Ronaldo lesz a kulcs: a portugálok szinte minden terhet az ő vállaira tettek, mint legnagyobb csillagukra és reménységükre, nálunk pedig az ő kikapcsolását tekintettük egyik legfőbb feladatnak. Kíváncsian vártam , hogy Cé mire lesz képes Özil forintos labdái nélkül, hát nem sok mindent mutatott. Ez az állítás azonban Özilre is vonatkozik, sajnos.

Felépült ugyan a középső védő Per Mertesacker, de a biztonság kedvéért Mats Hummels kezdett helyette, Miroslav Klose helyett pedig Mario Gomez lett az egy szem támadó. A portugál csatátsorban a rutinos Hélder Postigának szavazott ismét bizalmat Paulo Bento mester.

NÉMETORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–0
Lviv Aréna, Lviv, 32 990 néző. Vezette: Lannoy (francia)
NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller (Bender, 93.), Özil (Kroos, 87.), Podolski – Gomez (Klose, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
PORTUGÁLIA: Patrício – Pereira, Pepe, Bruno Alves, F. Coentrao – Meireles (Varela, 80.), Veloso, Moutinho – Nani, Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 70.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Gólszerző: Gomez (72.)

Jól kezdtünk, az elején Gomez fejese egyből kaput talált. Lám milyen ügyes is ez a srác, ha nem kell lábbal dolgozni. Utánna a német szurkolók a portugál gazdasági növekedést elősegítő EU-s program keretében, újrahasznosítható műnyag poharakkal látták el a portugál küldöttségét.

Némi mezőnyjátékot követően a középre keveredő Lukas Podolski lőtt szépen kapura bal külsővel, de a portugál kapus erre a jobb alsó sarok felé tartó labdára is ráfeküdt. Majd a cselezgető Özil elől az ötösnél mentettek a luzitán védők. Postiga köszönve a poharakat , kettős sípcsonttöréssel szeretett volna kedveskedni Neuer-nek, aki nem kért az ajándékból.

Postiga lemaradt az ötösön Ronaldo remek beadásáról , Badstuber pedig mentett Nani elől; majd megvillant Hummels is, aki elrontotta a szögletre a tizenegyespontnál teljesen egyedül érkező Bruno Alves lehetőségét, mert az utolsó pillanatban feje búbjával belecsúsztatott a labdába.

Az első húsz perc után már láttam, hogy a 3:1-es tippem a porba hull, és ez bizony kőkemény egygólos meccs lesz. El is kezdtünk sikertelenül ívelgetni szabad terület híján.

Az első félóra vége újabb német helyzetet hozott, de Podolskit hiába hagyták ismét teljesen egyedül a tizenhatos előtt, újra pontatlanul tüzelt. Az első játékrész hajrájában egy Khedira, aztán Müller lehetőség maradt ki.

A csattanó a szünet előttre maradt! Zárásképpen Pepe a jobb oldali szöglet után 11 méterről jobbal a bal felsőnél a lécre tekert, onnan a labda gólvonalra, majd kifelé pattant. Az ismétlésekből is látszott, hogy nem volt bent, bár bennem gyorsan meghűlt a kaka.

portugal01.jpg

A második félidő kemény német támadásokkal és önfeláldozó portugál védekezéssel kezdődött, de nem tartott sokáig a lendületünk. Hummels továbbra is biztos pontnak tűnt Nani, majd Ronaldo beadásánál.

A 60. perc tájékán már Löw is majdnem belealudt a meccsbe miközben valamit kibányászott az orrából. De a szagminta után nem merte lenyelni, mint két éve.

 

Bento a 70. percben unta meg Postiga tehetetlenségét, és beküldte legújabb csodagyerekét, Nélson Oliveirát. Nálunk a 34. születésnapját ünneplő Miroslav Klose készülődött beállni. Mario is gyorsan észrevette ezt, és lecserélése előtt a 72. percben a bal alsóba bólintott egy jobb oldali Khedira beadást. 1–0. Ekkor nyugodtam meg, hogy a miénk lett az az egy gól, amire számítottam.

Továbbra is támadásban maradtunk, majd beállt Klose, de Ronaldo is jelentkezett egy veszélyes, ám Neuer által hárított kapura lövéssel, Nani lecsúszott beadása pedig a lécen csattant. Ez utóbbit nagyon elnézte Neuer, de szerencsére belefért. A vége előtt a Neuer védte még Varela ziccerét, majd egy Badstuber blokk után lepergett az óra. Megvan, nyertünk!

Ha azt vesszük hogy 2 éve a VB-n nyújtott paradés támadójáték mire volt elég, akkor a mostani nyögvenyelős, csikorgós csapatjáték a látottak ellenére többre is jó lehet. Ki kell emelnem Hummels-t, aki stabil oszlopa volt a védelemnek és hát köszönjük meg Klosénak, hogy ilyen jól megtanította fejelni Mariót. Gomez-ben a BL elődöntő és döntő után maradt gólok remélhetőleg most fognak kijönni. Sokat nincs mit beszélni a látottakról,a három pont beszéljen helyettem. Ja, Podolskit meg csúnyán el kellenne tiltani három meccsre alibizésért.

A portugálok most lassan csomagolhatnak, a hollandok hajthatnak, mi még jó pozícióból nézhetünk a további meccsek elé.

A „Csak így tovább!“ –buzdítás most nem állja meg a helyét, de engem nem zavar ha a jövő héten játszunk csak jól, addig valahogy behúzva a csoportmeccseket.

Indulásnak ez elment, de most jönnek a hollandok, tessék feljavulni és roham!

20 komment

Címkék: portugália gomez meccselemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr794578849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.11. 12:29:42

Nehéz meccs volt. Én még annyit vettem észre, hogy az első félidőben nem játszott eleget a csapat a széleken - Podolski 1-2 megmozdulása gyenge volt, Müllernek szerintem nem ott van a helye a védők (Lahm, Boateng) pedig nem jöttek eleget előre.

Így maradt a közép, ahol meglepően jól jött fel Hummels (nekem is nagyon kellemes meglepetés volt a játéka).

A második félidőben már jött a szélről beívelés és meg is lett az eredménye.
Azonban az a gyors, okos kombinációs játék elmaradt, amihez szokva vagyunk és nekem is az tűnt fel, hogy hasonló szenvedés ment, mint a spanyolok ellen. A középpályán megfogták a játékot és ezzel nem tudtunk mit kezdeni (nagyon sok hátrapassz volt már a támadó térfélről!).

robot_ 2012.06.11. 13:03:06

meg az a szerencsenk hogy a hollandok is szarok. naluk ez a nemet csapat is jobb, nem beszelve a szokasos szinvonalrol, amit most sikerult alulmulni. :(

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.11. 13:44:03

jaj, azt el is felejtettem írni, hogy majdnem elmaradt Mario gólja.

az történt ugyanis, hogy már a gól előtt le akarták hozni, ott is állt Miro Klose a vonal mellett, de a 4. bíró szerencsétlenkedett a világító táblájával és ezért nem sikerült lehozni "időben" Gomez-t.
:)

www.mopo.de/em-2012/das-tafel-problem-darum-verzoegerte-sich-der-gomez-wechsel,15199744,16341462.html

ottomoll 2012.06.11. 13:54:29

@robot_: Nem volt ez olyan rossz kezdés. Akik az elején brillíroznak, általában nem jutnak el a végéig. Nehéz meccs volt, portugál bunkerfocival,de végül meglett. Sztem a hollandok ellen megismételhető a legutóbbi 3-0. Majd ott lehet villogni.. Én a dánoktól jobban tartok.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.11. 14:05:04

@ottomoll: Löw szerint azért lesz nehéz a holland meccs, mert ők most falhoz vannak szorítva, nyerniük kell. Ő jobban örült volna egy döntetlennek a dán-hollandon.

az valóban érdekes lesz, hogy a hollandok, ha elkezdenek rohamozni, milyen gyorsan tudnak majd visszazárni a védelemben a német kontrák során...

az fontos, hogy ha megvan a 3 pont a hollandok ellen is, akkor már nem kell annyira tartani a dánoktól. talán csak nem lehet kiesni 6 ponttal:)

ottomoll 2012.06.11. 14:34:01

@csabsz13: Ebben is van igazság, viszont a német holland sokkal nyíltsisakosabb meccs lesz, mint a portugália elleni volt. És ez fekszik igazán a mostani német válogatottnak. A német holland barátságos is ilyen volt pár hónapja Hamburgban(?).

heiki töltő 2012.06.11. 14:49:59

@ottomoll: tisztázzunk egy félreértést, olyan hogy német-holland barátságos , nem létezik. :-))

ottomoll 2012.06.11. 16:36:32

@heiki töltő: Igen, én is ezért tartom lehetséges mintának azt a hamburgi mérkőzést.

TommyGun77 2012.06.12. 08:37:17

Podolski helyett én megkockáztatnám a kövi meccsre kroost, dirván jól ível és messziről sem béna, Amit nyújtott Podolski...Kroos elvileg szokott szélsőt játszani.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.12. 09:03:52

Hát kicsit nyögvenyelős volt ez a győzelem, és az utolsó 20 perc alapján az 1-1 se volt sem elképzelhetetlen, sem érdemtelen.

A hollandoktól a győzelmi kényszerük miatt tartok őszintén szólva...

ottomoll 2012.06.12. 11:23:58

@Hooshee: Épp ezért fognak kikapni. Nem játszhatják ugyanazt a bunkerfocit, mint a portugálok, és teret kaphat a nationalelf szép, kombinatív játéka.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.12. 11:29:28

ÚGy legyen. CSak azért lássuk be, az ő támadóik sem kutyaütők, bármikor bennük van egy, vagy több gól. A dánok ellen is csak az volt a gond, hogy semmi nem ment be, de nem biztos hogy megint ekkora pechjük lesz.

pimpalini 2012.06.12. 11:53:18

NAgy szerencsének tartom, hogy a portugálokkal kellett kezdenünk, s nem a hollandokkal.
Azt még nagyobbnak, hogy nem a hollandokkal zárunk.

Ez így a legjobb.

A hollandoknak holnapután támadni kell, mi meg játszhatjuk a saját játékunkat.

Hajrá NÉMETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ui.: egy apróság. halszemű Özil azért énekelhetné a himnuszt...

robot_ 2012.06.12. 14:05:43

@OFF Loew-el csinaljanak mar valamit.
Ver ciki hogy nem kepes bekenhagyni a fikat az orraban, vagy tisztessegesen kifujni az orrat egy papirzsebkendoben a meccs elejen meg a szunetben. Nekem mar kurvara elegem van belole mert amugy a nemeteknek szurkolok minden tornan, de ez egy kurvanagy lejaratas szerintem.

ottomoll 2012.06.12. 14:26:15

@pimpalini: Egyetértek. Oda-vissza támadós, lendületes meccs lesz, a vége pedig 3:2 ide. Egyébként a döntetlen se a világvége.

ottomoll 2012.06.12. 14:28:15

@robot_: Sztem ez olyan mint a körömrágás. Arról is nagyon nehéz leszokni.

robot_ 2012.06.12. 14:52:16

@ottomoll:
elkepzelheto hogy a leszokas nehezsegenek szempontjabol olyan, de eges szempontjabol meg olyan mintha szaros arccal jonne ki a meccsre, vagy leszopna a masodedzot elo egyenes adasban:
Annyira kinos hogy szembesiteni se merik vele.
Lehet hogy nehez rola leszokni, de azert megsem egy heroin gondolom...
egy sportember birkozzon mar meg ezzel a feladattal 2 ev alatt.

ottomoll 2012.06.12. 15:30:33

@robot_: Igen tényleg az. Valszeg meg is kérték, hogy hagyja ezt abba, de sztem kiélezett szituban egyszerűen nem tud magának parancsolni. Egyébként Szigetvári Viktornak (Fleto főtanácsadója volt) voltak hasonló megmozdulásai pár éve.

pimpalini 2012.06.12. 22:50:11

@robot_:

Hát igen, de az meg végképp a legalja, hogy volt mikor meg is ette...:)))))
süti beállítások módosítása