Lazításképpen a holnapi német-dán elé, az Eb-sorozatunk utolsó részében a szégyen és gyalázat átélése és a pokol legmélyebb bugyrainak megjárása után a Mannschaft feltámad és a jelenlegi EB esélyesévé avanzsál.

2000.png 

2000, Belgium-Hollandia – A gyalázat

 

A világbajnokságot követően Vogts lemondott, helyére a szövetségi kapitányi posztra Erich Ribbecket nevezték ki. Az új szakvezetővel felemás formát mutatott a német válogatott. Máltát mindössze 2–1-re verték meg az első mérkőzésükön, amit a Románia elleni 1–1-es döntetlen követett, így az első Eb-selejtezőt nem túl biztató körülmények között várták. A törökök elleni idegenbeli selejtezőn 1–0-s vereséget szenvedtek, így igazolódni látszottak a kételyek. Noha a soron következő, Moldova elleni, ugyancsak idegenbeli tétmérkőzésen 3–1-re nyertek, az ezt követő barátságos találkozókon nyeretlenek maradtak Hollandia (1–1), az Egyesült Államok és Kolumbia (3–3) ellen. Az újabb selejtezőkön azonban legyőzték Észak-Írországot és Finnországot is, de a skótok elleni hazai környezetben rendezett felkészülési mérkőzésüket 1–0-ra elbukták, ugyanakkor Moldova ellen kiütéses, 6–1-es győzelmet arattak az Eb-selejtezőn.

Az Európa-bajnoki cím birtokosaként meghívást kaptak az 1999-es konföderációs kupára, melyen első alkalommal vettek részt (noha az 1997-es tornán is indulási jogot szereztek ugyanezen a jogcímen, de akkor visszaléptek). A kupán egy nem túl erős kerettel vettek részt, aminek eredményeként már a csoportkör után búcsúzni kényszerültek. A nyitómérkőzésükön Brazíliától 4–0-s vereséget szenvedtek, majd Új-Zéland ellen 2–0-ra nyertek. Az utolsó találkozójukon az Egyesült Államok ellen 2–0 arányban maradtak alul, így kiestek.

Ezt követően ismét Európa-bajnoki selejtezőket játszottak, melyeken veretlenek maradtak, így kijutottak a kontinenstornára. Ezután Norvégia ellen újra sikerült barátságos mérkőzést nyerniük, amit egy 2–1-es vereség és két 1–1-es döntetlen követett. Az Eb előtti utolsó két felkészülési találkozójukat azonban megnyerték, először a csehek ellen bizonyultak jobbnak 3–2-re, majd Liechtenstein válogatottját győzték le 8–2-re. 

A 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságon egy magas átlagéletkorú csapattal szerepeltek. Ribbeck reaktiválta Lothar Matthäus-t is, aki 38 évesen már nem sok dinamikát tudott vinni a válogatott játékába. Matthäus a stagnálás jelképévé vált.

Az első csoportmérkőzésükön Románia ellen csak 1–1-es végeredmény született, Angliától 1–0-ra, Portugáliától pedig (amely már két forduló után bebiztosította a továbbjutását) 3–0-ra kaptak ki. A csoport legutolsó helyén végeztek egyetlen rúgott góllal. 

Az akkori német belügyminiszter aki a helyszínen tekintette meg a portugálok elleni gyalázatot, politikailag korrekten fogalmazott: „Sajnos még nincs törvény, az ilyen meccsek betiltására.“

A német válogatott történetében Ribbeck az egyetlen olyan szövetségi kapitány, aki semmilyen sikert sem tudott elérni. A tréner, aki mindössze 24 meccsen dirigálta a Nationalelfet, és minden idők legharmatosabb mérlegét (10 győzelem, 6 döntetlen, 8 vereség) tudta felmutatni német szakvezetőként. Ribbecket sokan a német foci sírásójaként aposztrofálták.

A kiábrándító Eb-szereplést követően Ribbecket menesztették, helyére Rudi Völlert nevezték ki eleinte átmeneti jelleggel, később azonban állandósítva a posztján, mivel az utódnak szánt Christoph Daum kábítószer botrányba keveredett. 

Először fordult elő, hogy két házigazda (Belgium, Hollandia) adott otthont a seregszemlének, az azonban már harmadszor esett meg, hogy a címvédő nem jutott tovább a csoportjából. 1984-ben a (nyugat)német, 1996-ban a dán, 2000-ben pedig ismét a német válogatottal esett meg ez a csúfság; az „ezredfordulós" Nationalelf negatív csúcsa (1 szerzett pont) 2008-ig élt, amikor a görögök pont nélkül hullottak ki címvédőként.

A szövetségi kapitánnyal együtt távozott a válogatottból a három dinoszaurusz, Lothar Matthäus, Thomas Hässler és Ulf Kirsten is – egy korszak végleg lezárult a német labdarúgásban. 

2004.png2004, Portugália – Kiábrándító

 

A soron következő Eb-selejtezőket sikerrel teljesítették a németek, így a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokságon indulási jogot szereztek. Ott azonban győzelem nélkül már a csoportkör után kiestek. A hollandok elleni 1:1 még magyarázható lett volna, de a lettek elleni 0:0 a szégyen kategóriába tartozott. A csehek B-csapatának (ekkor már továbbmentek) legyőzése még megmenthette volna a csapatot, de a 2:1-es vereség az EB végét jelentette. 

A torna után Völler lemondott, mivel a média folyamatosan bírálta. Ennek következtében a válogatott élére hat éven belül már a harmadik szövetségi kapitányt kellett megtalálnia a szövetségnek, holott azelőtt 75 évig mindössze hat szakvezető irányította a nemzeti csapatot. A lehetséges jelöltek között szerepelt Ottmar Hitzfeld és Otto Rehhagel is, valamint a korábbi válogatott Jürgen Klinsmann, aki ezt megelőzően soha sem töltött be vezetőedzői posztot. Az edzői tapasztalatok és a licenc hiánya miatt Joachim Löwöt nevezték ki mellé segítőnek.

2008.png 

2008, Ausztria-Svájc – A feltámadás

 

A 2008-as Európa-bajnokság selejtezőinek az addigi segédedző Joachim Löw vezetésével vágtak neki, ahol a csoportbeli ellenfelei Ciprus, Csehország, Írország, San Marino, Szlovákia és Wales voltak. A Nationalelf jól kezdte a selejtezősorozatot, San Marino ellen 13–0-s, kiütéses győzelmet aratott (jelenleg ez San Marino legnagyobb arányú veresége), a találkozón Podolski négy gólt lőtt, Schweinsteiger, Klose és Thomas Hitzlsperger pedig kétszer talált be az ellenfél kapujába. 2007. október 13-án az írek elleni 0–0-s döntetlennel első csapatként kvalifikálták magukat a 2008-as Eb-re. Az Allianz Arenaban rendezett Csehország elleni "tét nélküli" mérkőzésen 3–0-s vereséget szenvedtek, amivel a csoport második helyére csúsztak vissza, ahonnan a selejtezőtorna végéig nem is mozdultak el. A D jelű selejtezőcsoport legeredményesebb játékosa a nyolcgólos Lukas Podolski volt. 

Az Európa-bajnokság csoportmérkőzései során Lengyelország 2–0-s legyőzésével kezdtek (Podolski duplázott), majd a horvátoktól szenvedtek meglepő, 2–1-es vereséget, ráadásul Bastian Schweinsteigert Frank de Bleeckere játékvezető ki is állította a mérkőzés 92. percében. 

Az Ausztria elleni feszült hangulatú (Manuel Mejuto González mindkét szövetségi kapitányt, Josef Hickersbergert és Joachim Löwöt is elküldte a kispadtól a 41. percben), és a továbbjutást eldöntő találkozót Michael Ballack szabadrúgásgóljával megnyerték, így bejutottak a negyeddöntőbe. 

Ott az A-csoport győztesével, Portugáliával mérkőztek meg az eltiltott Löwöt helyettesítő Hans-Dieter Flick segédedző vezetésével. A 26. percre már 2–0-s vezetésre tettek szert Schweinsteiger és Klose találataival, a félidő előtt Nuno Gomes szépített, a 61. percben Ballack góljával 3–1-re vezettek, végül Hélder Postiga állította be a 87. percben a végeredményt. Az elődöntőben a torna meglepetéscsapa, Törökország ellen léptek pályára, ahol egy izgalmas találkozón nyertek 3–2-re Philipp Lahm 90. percben szerzett góljával. 

Június 29-én a döntőben Spanyország 1–0-ra nyert ellenük Fernando Torres góljával, így ezüstérmesként zárták a tornát. A mutatott játék alapján mindenképpen előrelépésről kell beszélnünk, még ha a spanyolok ellen nem sok esélye volt a csapatnak.

torres-tor-2008.jpg

Az Európa-bajnokság után Joachim Löw a játékoskeret megfiatalításába kezdett, így olyan játékosokat válogatott be, mint René Adler, Serdar Tasci vagy Mesut Özil, tette mindezt azért hogy versenyhelyzetet alakítson ki, ám a keret tagjai között ez feszültség kialakulásához vezetett. Szerencsére Löw urrá tudott lenni a helyzeten , amit a legutóbbi VB bronzérem is bizonyított.

 

eb_logo.jpg

2012, Lengyelország-Ukrajna - Vajon mi lesz a vége?

 

A német válogatott a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjében zsinórban tízszer nyert, így történelmet írt, mert eddig még sosem sikerült az Eb-selejtezők történetében egymás után tízszer győzniük: Azerbajdzsánt hazai pályán 6–1-re, idegenben 3–1-re, Ausztriát idegenben 2–1-re, hazai pályán 6–2-re, Belgiumot idegenben 1–0-ra, hazai pályán 3–1-re, Kazahsztánt idegenben 3–0-ra, hazai pályán 4–0-ra verték, a törököket hazai pályán 3–0-ra, idegenben 3–1-re verték.

Ezzel végére értünk a német Eb-sztoriknak. Jelenleg 2 csoportmeccs után 6 pontnál tartunk és az elmúlt 4 évben mutatott forma alapján okkal reménykedhetünk a Nationalelf negyedik Európa-bajnoki sikerében.

További jó szurkolást mindenkinek!

6 komment

Címkék: EB-sztorik

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr794558103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robot_ 2012.06.16. 15:50:24

Jol van. Ez egy felszallo ag ami az utobbi 8 evben lathato, remelem h most mar eljon a siker. En a spanyolokat sajnos most is erosebbnek erzem, de taktikaval meg egyeni bravurokkal foghatoak. Meg az is lehet hogy az irek mellett csillogott most csupan annyira fenyesen a spanyol garda.

heiki töltő 2012.06.16. 15:58:11

@robot_: az írek mellett mi is (magyarok) csillognánk :))

ottomoll 2012.06.16. 17:47:05

@robot_: A spanyoloknak se jöhet mindíg össze. Remélem, hogy a franciákat kapják. Sztem ők meglékelhetik a spanyol armadát.

Habbal 2012.06.16. 18:43:15

Én azt szeretném ha a németek csapnák meg végre a spanyolokat. Olyan jó érzés lenne a legutóbbi EB döntő és VB elődöntő után. Az hogy a spanyolok megverték a harmatgyenge íreket 4:0-ra, semmit nem jelent. Mi viszont a halálcsoportot vezetjük 6 ponttal!!! Hajrá Németország!
süti beállítások módosítása