Német-holland barátságos mérkőzés nem létezik, ez az ősi  rivalizálás immáron 102 évre nyúlik vissza. A mai Eb-csoportmeccs felvezetéseként a kicker.de fotóösszeállítást közölt a fontosabb, sorsfordító mérkőzéseket kiemelve. Ebből szemezgetünk némi statisztikával fűszerezve, ráhangolódásképpen az esti derbire.

Ha statisztikai alapon közelítjük meg a derbit, azt mondhatjuk a Mannschaft mérlege Hollandia ellen pozitív. Az eddig lejátszott 38 mérkőzésen 14 német győzelem mellett 14 döntetlen és 10 holland siker született. Ha csak az Európa-bajnoki meccsekre koncentrálunk, akkor már nem ilyen rózsás a helyzet. Német szempontból az 1/1/2, a 6:8-as gólaránnyal nem sok jót ígér a csapatnak a mai estére. De tudjuk, német-holland barátságos nem létezik, így az összesített mérleg a mérvadó, amiben jobban állunk. Az utolsó 6 összecsapás mérlege a hollandok felé billen (1/3/2), viszont az az egy győzelem tavaly novemberben született Hamburgban. Klose, Özil és Müller góljaival 3:0-ra aláztuk le a narancsosokat, igencsak meggyőző játékkal. Az utolsó holland győzelemig 2002-ig kell visszamennünk, akkor Gelsenkirchenben a kukások 3:1-re nyertek, német részről Bobic lőtt gólt. A statisztika döntetlen körüli eredményt ígér, de ne foglalkozzunk vele, mert az aktuális forma alapján nyernünk kell. A Nationalelf mindig felszívja magát a szomszédok ellen és a fontos meccseken sikert arat. Így volt ez a múltban is.

Az első komoly párharc az 1974-es VB döntőjében történt, akkor Gerd Müller vezetésével 2:1-re fordított a csapat és világbajnok lett. A hollandok vereségében a döntő előtti mulatozás is közre játszhatott.  Cruyffék a "Pezsgő, meztelen lányok, hidegzuhany" - felkészülést választották, meg is lett az eredménye.

 

holland_01.jpg

"Jelenleg háború van, és a háború az háború" -válaszolta Rinus Michels a hollandok edzője akkoriban a sajtótájékoztatón, miközben vonakodva válaszolt németül a feltett kérdésekre. " Majd vasárnap a döntő után béke lesz." - zárta le mondandóját.

holland_02.jpg

 

Az 1978-as világbajnokság középdöntőjében 2:2-es eredmény született, később a hollandoknak ez egy elbukott döntőt ért.  A képen Rensenbrink fejel éppen Kaltz és Vogts között:

holland_03.jpg

Az 1980-as Eb csoportkörében Allofs mesterhármasával sikerült 3:2-re legyőzni a nagy riválist. A németek meg is nyerték a tornát.

holland_04.jpg

Nyolc évvel később az 1988-as hazai rendezésű Eb elődöntőjében az Oranje Van Basten vezetésével 2:1-re nyert Hamburgban. Máig ez maradt a szomszédok egyetlen nagy címe világeseményeken. 

 holland_05.jpg

A meccs nem múlt el balhé nélkül, a képen Koeman akarja leszedni Völler fejét a helyéről:

holland_06.jpg

Koeman később a mezcsere után Olaf Thon mezével a hátsóját törölte ki. Nem minősíteném a cselekedetét, Koemanhoz méltó magatartást tükröz.

koeman.jpg

Szegény hollandoknak azóta is csak ez maradt, állandóan erre emlékezve nosztalgiáznak:

holland_07.jpg

Völler és a balhé 1990-ben is együtt jártak egymással. Az egyik legismertebb fotó mikor Rijkaard leköpi Rudit, ezután kakaskodás következett, majd mind a ketten a kiállítás sorsára jutottak. A parázs hangulatú milánói nyolcaddöntőben 2:1-re nyertünk és a világbajnoki címig meneteltünk. A német sajtó azóta ezt csak "láma affér" -ként emlegeti.

 holland_08.jpg

A láma-ügy után az 1992-es Eb csoportmeccsén a 3:1-es holland győzelem a későbbiekben mégis a németeknek ért döntőt. A képen Witschge teszteli Riedle szakítószilárdságát:

holland_09.jpg

Egy a német szíveknek kedves emlék, hogy a hollandok nem jutottak ki a 2002-es Vb-re. "A hollandok nélkül utazunk a Vb-re" - kezdetű dal nagy kedvenc volt.

holland_10.jpg

A 2004-es Eb nagy csalódás volt Németországban, de a hollandok ekkor sem tudtak győzni. Az 1:1 -es döntetlen a német kiesést jelentette már a csoportkör után, de a hollandok se sokáig jutottak. Itt éppen Frings szabadrúgásgólja látható:

holland_11.jpg

Végül a tavaly novemberi gálaelőadás. Hamburgban Klose vezetésével 3:0-ra győzött a Nationalelf felkészülési, de nem barátságos mérkőzésen. Itt már verve az egész holland védelem és csak Klose hátát nézik:

holland_12.jpg

És vajon mi lesz ma?  Meglátjuk este 20.45-től. Hajrá németek!

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia fociháború

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr284583869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása