A német harci gépezet átgázolt a kártevők által belülről megrágott holland tulipánmezőn, még ha a végeredmény teljesen nem is tükrözi ezt. Kaptak a kukások egy komoly szúrós pukit az arcukba, röviden ennyi történt tegnap este Harkovban. Nem lettünk sokkal okosabbak a csapat tényleges tudását tekintve, ugyanis a narancsosok nem késztettek különösebb erőkifejtésre minket. Értem ezt a védekezésre és a támadásra is. Jogi a meccs előtt azt mondta, hogy több kell mint a portugálok ellen mutatott 80%-os teljesítmény és ebben igaza lett. A portugál összecsapással összehasonlítva kb. 90% is elég volt. De ez jó, mert látjuk, hogy tudunk még ennél jobban is játszani és kell is. Ami számomra biztató, hogy kezd igazi tornacsapattá formálódni a Nationalelf. Míg az előző világversenyeken paradés, kontrákra épülő támadójáték jellemzett minket már a tornák elejétől kezdve, a végére sajnos elfogytunk (általában a spanyolok ellen). Ellenben most lassan, komótosan indul be a gépezet meccsről-meccsre mindig egy fokozattal feljebb kapcsolva. Na de ne szaladjunk ennyire előre, rövid meccsértékelést követően megsimogatjuk Mario pici buksiját is!

gomez_holland.png

HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG 1–2 (0–2)

Harkiv, Metaliszt Stadion, 37 750 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems – N. de Jong, Van Bommel (Van der Vaart, a szünetben) – Robben (Kuyt, 83.), Sneijder, Afellay (Huntelaar, a szünetben) – Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk

NÉMETORSZÁG: Neuer – Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Müller (L. Bender, 92.), Özil (Kroos, 81.), Podolski – Gomez (Klose, 72.). Szövetségi kapitány:Joachim Löw

Gólszerző: Van Persie (73.), ill. Gomez (24., 38.)

Bajban vagyok, na nem azért mert időközben Gomezt megszerettem, hanem mert eddig elég rendesen ekéztem a felvezetők alatt. Ha így folytatja még az is lehet, hogy meg kell követnem. Lassan elfogynak a jelzők Gomez teljesítményére, csatárunk sorozatban hozza nekünk a meccseket. Mai posztomhoz is Thomas Mann-tól kellett schmittelnem főcímet. De a regény és Mario között nem is olyan nehéz párhuzamot vonni, majd meglátjátok a poszt végén.

A felállásból kiderült, hogy Bert van Marwijk arroganciájának és önfejűségének megfelelően nem fog játszani a sértődött Huntelaar és van der Vaart. Van Persie lett az egytelen ék a tulipánosoknál. Könyörgöm, kikaptak az első meccsen, majd a portugál győzelem tudatában léptek pályára, ami kedvező számukra; erre az ember nem változtat semmin, csak a szünetben? Nem tök mindegy nekik mekkora pofonba szaladnak bele, ha a győzelem esélyét eldobja már a kezdéskor. Nem értem, de nem is akarom, legyen ez az ő gondjuk.

Holland labdabirtoklással indult a derbi és a hatodik percben már ziccerbe is került van Persie, de gyengén találta el a tizenegyespontra ívelt labdát, így az épp Neuer kezébe csorgott. Neuer nagy jós lehet ha látta, hogy van Persie-nek kicsit hosszú lesz a laszti vagy egyszerűen elbaszta a kifutást. De nem savazom Manuelt, ennek ellenére kiválóan védett. Özil kapufával válaszolt, húsz méterről szúrta rá keményen, Stekelenburgnak szerencséje volt, mert épp a kezébe pattant vissza a labda.

A hollandok erőltették, de Gomez első helyzetét kihasználta: Schweini adott jó passzt a csatárnak, bár kicsit mögé ment a labda, ez kellett neki, hogy a tizenhatoson fordulás közben át tudja venni - higgadtan behelyezni már nem volt neki gond. Stekelenburg még lábbal beleért, de ez nem segített. Ne felejtsük el Müller zavarórepülését sem, amivel az amúgy sem acélos holland belső védelemben rendszerhibát idézett elő. Egy jobboldali buksisimi jár ezért Marionak! 0:1 (kötekedést megelőzve ezért írom így mert a tulipánok voltak hivatalosan a pályaválasztók, jó?)

A hollandokat Sneijder próbálta mozgatni, nem sok sikerrel. Amíg Wesley kiváló formában volt a 2010-es vb idején az Interrel együtt, azóta a milánóiak is és Sneijder is megragadt a középszeren, ami nagyban befolyásolja a klumpások teljesítményét.

Stubi a 37. percben jó szöglet után nagy helyzetet hagyott ki, amikor teljesen tisztán fejelhetett öt méterről. Valószínűleg szoftverhiba miatt az edzésen begyakorolt „hogyan fejeljük haza közelről a labdát biztonságosan Neuernek” - kombót adta be neki a gép.

Nem is tudtam visszanézni az ismétlést, amikor olyan történt a pályán amire az öszödi beszéd óta nem számítottamCsak most nem el hanem be... Gomez tökéletes passzt kapott Schweinsteigertől, igaz kevésbé jó helyen, a tizenhatos jobb oldalán. Kitámasztott ballal (!!!) és jobbal kilőtte a felső sarkot. Na ez tényleg szép volt; hogy Stekelenburg mi a francért gugolt le azt magyarázza el az öltözőben harmic botütés ellenében. Jár a balos buksisimogatás is Marionak, meg egy csettintés a ballábas kitámasztásért. 0:2

gomez_2_gol.jpg

Meglepő tényként konstatáltam, hogy hollandok tétmeccsen, vagyis a vb-k és Eb-k történetében most először voltak kétgólos hátrányban félidőben. A szünetben jött is van de Vaart és Huntelaar, van Bommel és Afellay helyére. A bulvárhírekből tudjuk, hogy Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie és Wesley Sneijder viszonya sem mondható barátinak, ezért borítékolható volt a „sok dudás egy csárdában csak balhét vagy semmit sem csinál” – heiki-féle alaptézis érvényesülése.

A kukások 60-40-es labdabirtoklása a 65. percre visszament 54-46-ra, van der Vaart nem védekezett semmit van Bommel helyén, Huntelaar pedig nem Affellay középpályás pozícióját vette át, hanem csatárnak ment fel van Persie mellé, így a középpályán újabb lyuk keletkezett. Nálunk volt a labda, lehetőségeink, sőt helyzetünk volt Hummels lövéséből. Hummelsnek Mario mai kényeztetése miatt csak egy lapockaveregetést és egy pirospontot tudunk adni. Lám mégiscsak a dormundiaknak lesz igaza vele kapcsolatban... Tetszik benne az a plusz amit a támadásokhoz hozzá tud tenni. Nem ügyetlen, és még a csaja is jól néz ki

Egy holland helyzet jött, van Persie lőtt, de Neuer nagyon gyorsan leért, és fogta. A 70. perctől elkezdtük lassítani a játékot, körbepasszoltuk a középpályát, a fapapucsosok meg keresték a labdát mint Rakonczay az elveszett kenuját. Ezután Robben elkezdte a szokásos magánshow-ját előadni, egyszer a tizenhatoson kívülről, majd belülről próbálkozhatott, a stadionon kívül árválkodó harkovi utcagyerekek legnagyobb örömére.

Eközben Löw is mulatta az időt a kispadnál, szerencsére most nem bányászati szaktudását csillogtatta:


A 73. percben aztán Hummels kiment szorosban van Persie-re, a csatár le is fordult róla a labdaátvétellel, vezette egész hosszan, majd kilőtte a bal alsó sarkot. Badstuber lába között ment át a labda, Neuer nem vette észre időben, de nem is védhette. Így a sportgézás góltippem telitalálatos lett (5 pont végre!), tőlem itt le is fújhatták volna. 1:2


Persze Sneijderék a 80. percig még erőlködtek, nyomtak, de egész simán kivédekeztük a rohamokat, az utolsó szűk negyedórát meg a maradék fehérbor elfogyasztásával töltöttem arra gondolva, milyen kínos lesz ma Gomezt fényezni. Vége, nyertünk!

A hollandok még nem estek ki, reménykedhetnek. De ez az ő dolguk, ezzel itt mi nem is foglalkoznánk. Mi viszont két győzelemmel már majdnem továbbjutottunk, csak az utolsó körben körbeveréssel eshetünk ki, de erre azért valljuk be kicsi az esély. Továbbjutunk, ha:

  • Döntetlent játszunk vagy nyerünk az Olsen-banda ellen
  • Vereséget szenvedünk a strandfocistáktól, de a kukások lenyomják a Cé-bandát vagy döntetlent játszanak velük.

Németesen szólva: Das ist kein Thema!

 Tábornokunk a következőket nyilatkozta:

„Kinyitottuk magunknak az ajtót a negyeddöntőbe jutáshoz. A saját kezünkben a döntés, miután remek, de szoros győzelmet arattunk egy rendkívüli meccsen”

„Nagyon meleg volt az összecsapáson, és nehéz volt a magas tempót az egész meccsen tartani. Jól védekeztünk, ahogy a hollandok támadásba lendültek, pedig ellenfelünk négy-öt játékosát is feltolta. A vége kicsit izgalmas volt, de megérdemeltük a győzelmet.”

„Tudtuk, hogy a hollandok nem olyan jók az egy az egy elleni játékban, és így szereztük a két gólt. Mathijsen és Heitinga mellett is volt hely, és tudtuk, ha képesek vagyunk bejátszani oda a labdát, bajba kerülhetnek a hollandok” – árult el Jogi pár taktikai húzást. 

Gomezsimogatás

Még mindig nem nagyon tudom hova tenni a srácot, ő nekem képletesen olyan mint Thomas Mann címben idézett könyvének Mariója. Egy üdülőhelyre (mondjuk Münchenbe) érkezik egy kis nyaralásra a családjával és megszáll a Grand Hotelben, ahol vacsorára asztalt foglalnak, de a terasz csak az exkluzív vendégek számára van fenntartva (Robben, Klose, Ribéry). A vacsora már kevésbé jó, mint az asztal, de elfogadható, el akarnak költözni a szállodából... A regény végén Cipolla a hipnotízőr kihívja Mario-t (aki amúgy egy kiszolgálófiú) a porondra. Kifigurázza a színpadon, a közönség nevet, elkezdi taglalni, hogy látja, hogy valami baja van és elkezdi a történteket kitárgyalni a közönség szórakozására... Ekkor Mario agya elborul és két lövéssel lelövi Cipollát. A végén a gyerekek csak ennyit kérdeznek: "Vége van?"

A két lövést megkaptuk Mario, de tényleg vége van?

8 komment

Címkék: hollandia gomez meccselemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr34587408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robot_ 2012.06.14. 15:58:02

@heiki töltő:
:D

igy van, masreszt jo a bejegyzes. A elejevel csak felig ertek egyet:
2 eve a VB-n is volt is alulteljesites, asszem Klose 2 sargaval lement, bar mar nem emlekszem, es vagy kikaptunk vagy X lett. Szoval ott is volt megingas az elejen/nehezen beindulas. De meg azt is mondta Jogi h jot tett mert meg idoben kaptak eszbe a csoportmeccsek alatt.
Amugy Gomez tenyleg allat!!

Habbal 2012.06.14. 16:07:45

Ha nem ismerném elég jól Mario-t, még azt mondanám h klasszis. Mind a két gólja hihetetlen, az elsőnél hogy át tudta venni a labdát, a másodiknál meg hogy így is tud lőni. Csak így tovább Gomez, hajrá Németország!!!

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.14. 16:47:05

Poldi és Özil valóban problémás egyelőre, Poldi helyett jöhetne más is, de Özilnek javulnia kell.

A gólok csodásak voltak, és a döntetlen biztos meglesz a dánok ellen is!

NormanBates 2012.06.14. 16:49:17

Szerintem Stekelenburg német és bundázott....

ottomoll 2012.06.14. 19:08:47

@csabsz13: Löw bevethetné végre Kroost Poldi helyén, és sztem a dánok ellen ki lehetne próbálni Götzét Özil helyén. Ráadásul Kroos a Bayernben együtt játszik a Gomez, Schweini, Müller hármassal.

TommyGun77 2012.06.15. 12:40:36

Kroos Poldi helyén - I LIKE it...vagy Götze, mind1 csak ne Poldi mert fosul tolja jelenleg nem kicsit, nincs bal szélünk...
süti beállítások módosítása