"Große Spieler wollen sich mit den Großen messen!"- mondta többek között Hansi Flick a válogatott másodedzője a dfb.de -nek nyilatkozva, mikor Céről kérdezték. Tehát C. Ronaldo a nagyokhoz akarja mérni magát, de a portugál válogatott nem ér fel a német válogatott szintjére. El is magyarázom hogy miért...

portugál_2008_EB.jpg

4 éve Baselban sikerült, holnap miért ne menne!

 

Induljunk is el beharangozónkban ezt a vezérfonalat követve. Ugye minden a portugál oldalon Ronaldóról szól, körülötte forog, mikor a német sajtóban elemeznek vagy bárkit esélylatolgatásra kérnek fel. Az oké, hogy Cé a király, és meg kell hogy mondjam én is jobban csípem ezt a kis zselézett hajú köcsögöt mint Messit. Kurva jó a srác na! De... nem csak rá kell figyelnünk, Moutinho, Nani, Meireles, a teljesség igénye nélkül, nem gyenge srácok, ők is villanhatnak egyet-egyet. Az első meccsen még minden bejöhet nekik, bár ezt kétlem.

Ronaldo mint minden nagy játékos a nagyokhoz méri magát, jelen esetben Messihez, de ne feledjük hogy a válogatottban Özil és Khedira sem segíti. Mondjuk inkább Özil a fontosabb játszótársa mint Khedira.

A portugálok felkészülését közel sem nevezhetjük ideálisnak, miután egy gólnélküli döntetlenre futotta Macedónia ellen, és a törököktől pedig simán 3:1-re kikaptak. Bár az tök mindegy hogy játszol a sörmeccseken, az Eb első meccsén úgyis száz százalékig odateszed magad. A portugálok is tudják ezt és tisztábban vannak képességeik határaival is. Tudat alatt viszont bennük van, hogy a legjobbjuk sem lehet elég. Amennyiben a Nationalelf is megközelíti azt, maximum egy döntetlenre lehetnek jók. Ha pontoznánk ezt a kategóriát, akkor objektíven értékelve ide 1:1-t írnék.

Azért sem aggódom, mert ilyen szinten, közel azonos technikai és fizikai felkészültség mellett a meccseket még plussz két faktor dönti el. Az első az edző, a második a szerencse.

Az edző-faktort megvizsgálva Löw fölénye nem lehet kérdéses Paulo Bento-val szemben. Anyánk (gyengébbek kedvéért az Index.hu) a napokban írt egy kategórizálást az edzőkről és Löw-öt az európai első kategóriába sorolta, Del Bosque, van Marwijk és Trapattoni mellé. Trap-ot kivéve ezzel egyetérték. Bento úgy emlékszem csak az ezüstérmesek közé került, viszonylagos tapasztalansága miatt. Nálam ez egyértelmű német fölényt jelent, tehát 2:1 ide.

A szerencse -faktort górcső alá vonva nem is kell nagyon szaporítani a szót. Nekünk az utóbbi években csak a spanyolok ellen hiányzik az a kicsi plussz, a portugáloknak meg ellenünk is. Azért van az előző mondat végén az "is", mert ha hasonló erősségű (top10-es) csapatokkal kerülnek össze, nem mindig tudnak dominálni. A Mannschaft az azonos kategóriájú válogatottak ellen nem szokott hibázni (lásd angolok, argentinok a Vb-n), persze a spanyol kivételtől eltekintve. A szerencse elemzésénél - már ha lehet ilyet tenni - mindig megpróbálok visszaemlékezni arra, hogy mik voltak a múltbéli eredmények az aktuális ellenféllel szemben a fontosabb meccsekre fókuszálva. Pl: a franciákat általában verjük, az olaszoktól szopunk, a csehekkel cinkes fele-fele, a hollandokkal is kétesélyes stb... Most a portugálok ellen a sima nyerő ugruk be elsőre, amit azért a statisztikák is mutatnak múltbéli eredmények alapján. Ezért már 3:1 ide.

Persze ezek szubjektív dolgok, de a statisztikák alapján is jobbak vagyunk, az utolsó két világeseményen legyőztük a luzitánokat. A 2006-os VB bronzmeccse és az előző Eb -negyeddöntője nem hagyott kétséget afelől, hogy melyik csapat a jobb.

Nézzük egy kicsit a taktikai oldalt is, engem a védelem összetétele jobban aggaszt mint a portugálok. Komolyan mondom, hogy fontosabb mint a portugál támadópotenciál boncolgatása. A védelem felállása kihatással lesz az egész Eb szereplésünkre. Ha nem fog működni a hátsó alakzat, bukta vagy döntetlen lesz a nyitómeccs, és akkor már variálnia kell Löwnek a hollandok ellen, ami nem vezet sok jóra mint ahogy a Svájc elleni sörmeccsen is láttuk. Ott is megpróbált egy alternatív összetételben felálló védelemmel játszani, de csúfosan beszoptuk. Remélem még időben. Ennek hatására is Löw állítólag fixen eldöntötte, hogy Lahm a bal szélen fog kezdeni. Jogi önfejű bizonyos dolgokban, de a kezdőcsapat összeállításánál mindig logikusan, mérlegelve cselekszik. Az utóbbi napokban belerágtam magam a védelem összeállításának a témájába, kapargattam a felszínen, majd taktikai oldalakon és egyetelen lehetséges megoldás született a fejemben. Jogi ezt fogja meglépni és ez nem a Dortmund ellenességét jelzi, hanem egyszerűen a nyitó meccsen nem akar kockáztatni, és a rutinra szavaz. Nem is érdemes kockáztatni, azt majd a hollandok ellen kell, ha netán úgy alakul. Az Izrael elleni védelem fog játszani, hiába szeretné a német közvélemény a dortmundi srácokat.

Mertesacker hiába volt 3 hónapig sérült, a rutinját nem pótolja Hummels lelkesedése. Meg hát ez nem a BuLi, hanem az Eb. Láttuk mi lett a dortmundi srácokkal mikor kiléptek Európába, csúnyán szopatta őket a Marseille is, de nem azért mert jobbak voltak, hanem az annyiszor elcsépelt tézis érvényesült. Mégpedig az, hogy rutinnal pótolhatod taktikai és némely technikai hiányosságodat is. Nem mellesleg a rutin önbizalmat ad, fejben rendbe tesz, csökkentve az esélyét a kapitális védelmi hibáknak. Mertesackert lehet szidni, lassúnak, darabosnak titulálni, de rutintalannak nem nevezhetjük. Nem fog beszarni ha Cé, Van Persie (mellesleg csapattársa) vagy Bendtner (mondjuk tőle én se szarnék be) lendületből vezeti rá a labdát, hanem így vagy úgy megoldja, RUTINNAL. De inkább úgy.

Hummelsszel semmi bajom, de ilyen téren nem hiszek vagy inkább nem tudok hinni benne. Schmelzer is kilőve Lahm balszéle miatt. Nálam Badstuber nem volt kérdéses és itt van még a pinaimádó Boateng. Jogi elbeszélgetett vele az afférját követően és remélem rendbe tette fejben. A védelem összeállításánál Boateng húzta a rövidebbet, maradt neki a nem túl idegen jobbszél. Hiába játszik a Bayernben 'Stubi mellett középen, nem szerepeltetheted Mertasackert a szélen, ő erre alkalmatlan. Ezzel meg is vagyunk a védelemmel, így fog kinézni:

 portugál_védelem.PNG

Említettem korábban, hogy a védelmet tartom kulcsfontosságúnak, habár sokan a középpálya uralását tartják egy meccs kulcsának. Ezen a téren nem állunk rosszul, sőt! A spanyolokon kívül azt hiszem mindenki megirigyelné azt a támadó potenciált amivel rendelkezünk. Gomez nálam nem téma, Klose kezd. Klose jóval koncentráltabb a kapu előtt, no meg itt jön megint a már említett rutin. Innentől nem kérdés az összeállítás, persze csak ha Schweini felépül, de a német orvosok rakták már össze Elber térdét is műtét után két hét alatt. Szóval összességében így fog kinézni a kezdőcsapat:

portugál_kezdő.PNG 

Egyelőre legyen elég ennyi, a fentebb említett szempontok alapján 3:1-es német győzelmet tippelek. 

Hansi Flick másik kiragadott mondatával zárnám:  "Védősisakot fel és meg kell nyúlni!" - útmutatást adva Cé szabadrúgásai ellen.

Die mannschaftos stílusban ez így hangzik: "Rohamsisakot fel és megsemmisíteni őket!"

Jó szurkolást mindenkinek! Hajrá németek!

12 komment · 1 trackback

Címkék: beharangozó portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://diemannschaft.blog.hu/api/trackback/id/tr604572834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy a CNN-nek: megynyerjük a Foci Európa Bajnokságot (+videó) 2012.06.08. 21:03:28

  Matolcsy György: Ahhoz, hogy felfejlesszük a magyar labdarúgást, egy csomó unortodox módszereket használtunk. Az Európa Ligában először alkalmaztuk a saját kapura támadás taktikáját, az előretolt kapust, a szögletrúgásból indított hazaadást, stb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.09. 21:04:41

A portugálok jól levideózták a legutóbbi német-spanyol meccset, teljesen lefojtják a középpályát...

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.09. 22:50:02

Na, kizzadták az 1:0-át. Meglepetésre a védelem volt a csapat erőssége, szerintem.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.10. 08:44:14

Igen, bár Cé még így is fickándozott egy kicsit. Mindenesetre szerintem valóban ő a legjobb játékos a tornán, ha ő se tudott gólt rúgni nekünk, akkor talán más se nagyon fog.

Szerintem kicsit még görcsösek a srácok, nehezen viselik az esélyesség terhét, Hollandia ellen sem számítok parádéra, de jó lesz ez... Inkább az elején szenvedjenek kicsit mint a végén :)

Varjúdombi mesék 2012.06.10. 16:12:41

Gyönyörű egy "német" csapat volt:látni özilt,khedirát s(már nem emlékszem,pontosan de talán podolskit és boatenget),amit szarnak a himnuszéneklésre.Az ilyen mocskok ne húzzák fel a címeres mezt,menjenek a török válogatottba,ha derogál énekelni annak az országnak a himnuszát,amelyiknek a kenyerét eszik,amelyikkel érmeket nyerhetnek.özilről számos német oldalon olvastam,hogy nem énekli a himnuszt.Az ilyet úgy b..nám ki a válogatottból ,mint macskát sz..ni,tehetségétől függetlenül.Milyen lenne,ha nálunk miriuta vagy sowumni vagy a franciáknál zidane vagy az angoloknál nem énekelné valaki.Eddig huszonvalahány éve német szurkoló voltam,de most már amíg ilyenek ott vannak,lesz..m hogy szerepelnek.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.10. 22:58:16

@Varjúdombi mesék: szervusz, nem fogsz nekik hiányozni.

van aki hangosan énekel himnuszt, van aki pedig magában.

és van aki már az előtte álló kihívásra koncentrál.

ottomoll 2012.06.11. 00:02:59

@Varjúdombi mesék: Viszont a 23-as keretben 16 teljesen német etnikumú van. A fiatalok között szinte mind pl:Götze,Schrüle ,Reus,Smeltzer,ter Stegen
stb. Úgyhoz sztem idővel változik majd a helyzet. Tulajdonképpen a mostani keretben van 2 török, 2 lengyel,2 afrikai, és egy félig német (Gomez).(Egyébként ő olyan mint az argentínoknál Gabriel Heinze(apai részről német)).

ottomoll 2012.06.11. 00:58:20

@ottomoll: Helyesen írva: Schürrle, Schmelzer+ még Höwedes, Zieler
süti beállítások módosítása