Kicsit vártunk és emésztgettük a dolgot mielőtt hirtelen felindulásból elkövetett Löw-gyilkosságért komolyabb büntetést kaptunk volna. A döntő után már elmondhatjuk , hogy nem az Európa-bajnoktól kaptunk ki, bár ez kevés vigaszt nyújt a látott produkció után.

danke.jpg

Nem nagyon mennék bele részletes elemzésbe, inkább csak a benyomásaimat vetném papírra, előretekintve a sikeresebb jövő reményében. Csak emlékeztetőül:

8 komment

Címkék: olaszok meccselemzés

Ma este Varsóban az Európa-bajnokság elődöntőjében kiderül megtöri-e a Nationalelf az olasz átkot és harcba szállhat-e az Európa-bajnoki címért.

Ebben a posztban nem fogjuk vissza magunkat a digógyalázás terén, hátha ez segít eltiporni Pirloékat, majd miután kieresztettük a mocskot a klaviatúrán, jósolgatásba is bocsátkozunk a várható összeállítást illetően.

ajánló.jpg

79 komment

Címkék: beharangozó olaszok

Tíz dolog amit eddig nem tudtál Joachim Löwről, a német válogatott szövetségi kapitányáról. A napokban a bild.de egy rövid összeállítást közölt a magánéletéről, ennek alapján megpróbáljuk közelebb hozni hozzátok generálisunkat, a sikerkovácsot.

jogi_low.jpg

28 komment

Címkék: Jogi Löw

Tegnap este eldőlt, hogy a nagy mumus olaszok ellen játssza a csütörtöki Eb-elődöntőt Varsóban a Mannschaft, lazításképpen addig is jöjjön az elmaradhatatlan suna-poszt. 

Feleségek és barátnők, szőkék és barnák, topmodellek, ki a legszebb, kinek melyik nő mozgatja meg legjobban fantáziáját, azt döntse el saját maga. Jöjjön a teljesség igénye nélkül az aktuális felhozatal!

Sami Khedira topmodell barátnője, Lena Gercke:

khedira02.jpg

7 komment

Címkék: focistabarátnők

A görög nemzeti tizenegy tegnap este Gdanskban megtette az első lépést a válságkezelésre; mind politikailag és sportszakmailag is korrektül jártak el. A német válogatott 4-2 –re legyőzte a helléneket helyenként látványos, tetszetős futballt bemutatva. Ezzel a mentőcsomaggal biztos, hogy lesz hova hazamenniük a kék-fehéreknek. Ellenfelünk az elődöntőben az Anglia–Olaszország negyeddöntő továbbjutója lesz majd.

NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 4–2

Gdansk, PGE Arena, 38 751 néző. Vezette: Skomina (szlovén)

NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Th. Müller, 67.) – Klose (Gomez, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz (Fotakisz, a szünetben) – Makosz (Liberopulosz, 72.), Maniatisz – Ninisz (Gekasz, a szünetben), Kacuranisz, Szamarasz – Szalpingidisz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), ill. Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89. – 11-esből)

gorog01.jpg Végre mehetünk haza, megvan a mentőcsomag!

7 komment

Címkék: görögök meccselemzés

Az első pihenőnap után ma este a politikai pikantériával is megfűszerezett német-görög összecsapás következik Gdansk-ban. Angela Merkel német kancellár is a helyszínen fogja megtekinteni a mérkőzést, hogy nyomatékot adjon annak, amit mindannyian sejtünk, ezt a meccset nem veszíthetjük el és nem is fogjuk. Politikai öngyilkossággal érne fel a görögök számára egy esetleges hellén siker. Segítünk nekik kilábalni a válságból, ha....

Ne kezdjük el gyártani az összeesküvés-elméleteket, inkább dőljünk nyugodtan hátra és tekintsünk nyugalommal az esti meccs elé. Én nyugodt vagyok, mert amit eddig a görögöktől láttam, nem ad különösebb aggodalomra okot. Főleg annak fényében, hogy tegnap a velük egy csoportban lévő cseheket milyen simán legyűrte a velünk egy csoportból érkező luzitán banda. Az esti meccs is ennek a schmittelése lesz, csak ezt még a végeredmény is tükrözni fogja. Nem hiszem, hogy túlzott magabiztosságról és az ellenfél lebecsüléséről árulkodna, ha a Manschaftot hirdetnénk ki előre győztesnek. A görögöknek végül is tök mindegy, hogy kiállnak-e vagy sem. Az eredmény mindkét esetben 3:0 lesz. De nézzük mire alapozom túlzott optimizmusom, kiosztva a csoportmeccsek utáni bizonyítványt is.

 euro_duell_518.jpg

39 komment

Címkék: beharangozó görögök

Egy ál-twitter profillal német nacionalisták rasszista támadást intéztek a német-dán meccs alatt az interneten Mesut Özil ellen. 

ozil_hitze.jpg 

"Özil nem német! Egy darab papír nem változtatja meg a származását." - szólt a twitteres bejegyzés a @PiratenOnline álfelhasználótól.

Továbbá az is megjelent a közösségi oldalon, hogy a német válogatottban csak olyan játékosok szerepeljenek, akiknek németül cseng a neve. Az oldalon aztán több mint 3000 hozzászólás és tiltakozás is megjelent, melynek hatására a szolgáltató bezárta a felhasználó profilját.

Özil szülei Törökországból származnak, de a válogatott középpályás már a németországi Gelsenkirchen-ben született. Édesapja elmondása szerint sokáig hezitáltak, végül eldöntötték, hogy feljelentés fognak tenni ismeretlen tettes ellen. Az már más kérdés, hogy valószínűleg soha nem derül fény a tettes(ek) kilétére.

"A feljelentéssel meg kell húznunk egy vonalat, amit a tettes most átlépett" - nyilatkozta a Mustafa Özil, a játékos édesapja, a német sajtónak. A rasszista támadók a felhasználónevükkel az úgynevezett Kalóz Pártra (Piraten-Partei) akarták terelni a gyanút. A berlini székhelyű, digitális forradalmat hirdető szerveződés azonnal elhatárolódott a történtektől és "rasszista szarkeverésnek" titulálta az egészet.

Ebből is látszik, hogy Mesut Eb-n mutatott eddigi gyengébb formája és játéka Németországban már nem csak a sportszerető közvéleményt osztja meg, hanem egyéb irányú támadásokra is okot ad. 

19 komment · 1 trackback

slal-jogi-stan_masolata_1339682121.jpg_655x398

Hosszú és alapos kutatómunka után megtaláltuk Jogi apját. Valószínű szégyelli a Vater-t vagy egy régi sérelem lehet a háttérben, ezért szabadult meg azóta a bajusztól.

Szólj hozzá!

Tegnap este Dánia 2:1-es legyőzésével a Mannschaft megérdemelt helyére került, a csoport élére és egyúttal a negyeddöntőbe. Az elmúlt napok meglepetési faktora szerencsére nem érvényesült, ha nem is meggyőző játékkal, de magabiztosan, a győzelemre hajtva rács mögé juttattuk az Olsen-bandát is. Közhellyel élve a 3 meccs 3 győzelmet nem kell magyarázni, de lehet és kell is belőle tanulni. Az előzetesen „halálcsoportnak” elkönyvelt négyesben a csoportkör végére egyértelműen kikristályosodtak az erőviszonyok, még ha nem is mindenki a luzitánok továbbjutását várta a a németek mellett. Továbbvittük magunkkal a szőröstalpú ibériai cigányokat is, hogy Cének ne kelljen Özil és Khedira froclizását hallgatnia Madridban a nyári bulizást követően.

bcsoport edzői.jpg

DÁNIA–NÉMETORSZÁG 1–2 (1–1)
Lviv, Lviv Arena, 32 990 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)

DÁNIA: Andersen – Jacobsen, Agger, Kjaer, S. Poulsen – Kvist – Eriksen, J. Poulsen (Mikkelsen, 82.), Zimling (C. Poulsen, 78.), Krohn-Dehli – Bendtner. Szövetségi kapitány:Morten Olsen

NÉMETORSZÁG: Neuer – L. Bender, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller (Kroos, 84.), Özil, Podolski (Schürrle, 64.) – Gomez (Klose, 74.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Gólszerző: Krohn-Dehli (24.), ill. Podolski (19.), L. Bender (80.)

11 komment

Címkék: dánia meccselemzés

Vendégposztunk a német-dán felvezetéseként a flatterball-os barátainktól a német ifjú titánokról. Figyelem, csak németül tudóknak!

Beim letzten Gruppenspiel gegen Dänemark muss Joachim Löw zum ersten mal einen Spieler aus seiner Stammelf ersetzen. Jerome Boateng ist nach der zweiten Gelben Karte gesperrt. Beste Chancen auf den Posten des Rechtsverteidigers hat einer der aufstrebenden jungen Spieler aus der zweiten Reihe. Zeit sich die Stars von morgen im Kader des Vizeeuropameisters anzuschauen.

flatterball.png

2 komment

Címkék: vendégposzt

Ma este visszatérünk Lembergbe, ahol már a luzitánok ellen sikerrel megvívtunk egy csatát. Az ellenfél most az Olsen-banda lesz. A tegnapi napon láttunk már sok csodát, de ma ezt kizártnak tartom. Németországnak tovább kell jutnia és tovább is fog lépni csoportelsőként.

 dán_német_1992.jpg

A B csoportból az első helyen továbbjutó csapat játszik a görögökkel Gdanszkban. Erre a vasárnapi állás szerint a nekünk van a legnagyobb esélyük. Hozzátesszük, a 6 pontunkkal még ki is eshetünk, amennyiben legalább két gólos vereséget szenvedünk a dánoktól úgy, hogy két gólt ők is lőttek (pl 4-2), és Portugália győz. De vessük el ennek a lehetőségét és nézzük meg az egyszerű képletet.

Továbbjutunk, ha:
• Döntetlent játszunk vagy nyerünk az Olsen-banda ellen
• Vereséget szenvedünk a strandfocistáktól, de a kukások lenyomják a Cé-bandát vagy döntetlent játszanak velük.

7 komment

Címkék: dánia beharangozó

Lazításképpen a holnapi német-dán elé, az Eb-sorozatunk utolsó részében a szégyen és gyalázat átélése és a pokol legmélyebb bugyrainak megjárása után a Mannschaft feltámad és a jelenlegi EB esélyesévé avanzsál.

2000.png 

2000, Belgium-Hollandia – A gyalázat

 

A világbajnokságot követően Vogts lemondott, helyére a szövetségi kapitányi posztra Erich Ribbecket nevezték ki. Az új szakvezetővel felemás formát mutatott a német válogatott. Máltát mindössze 2–1-re verték meg az első mérkőzésükön, amit a Románia elleni 1–1-es döntetlen követett, így az első Eb-selejtezőt nem túl biztató körülmények között várták. A törökök elleni idegenbeli selejtezőn 1–0-s vereséget szenvedtek, így igazolódni látszottak a kételyek. Noha a soron következő, Moldova elleni, ugyancsak idegenbeli tétmérkőzésen 3–1-re nyertek, az ezt követő barátságos találkozókon nyeretlenek maradtak Hollandia (1–1), az Egyesült Államok és Kolumbia (3–3) ellen. Az újabb selejtezőkön azonban legyőzték Észak-Írországot és Finnországot is, de a skótok elleni hazai környezetben rendezett felkészülési mérkőzésüket 1–0-ra elbukták, ugyanakkor Moldova ellen kiütéses, 6–1-es győzelmet arattak az Eb-selejtezőn.

Az Európa-bajnoki cím birtokosaként meghívást kaptak az 1999-es konföderációs kupára, melyen első alkalommal vettek részt (noha az 1997-es tornán is indulási jogot szereztek ugyanezen a jogcímen, de akkor visszaléptek). A kupán egy nem túl erős kerettel vettek részt, aminek eredményeként már a csoportkör után búcsúzni kényszerültek. A nyitómérkőzésükön Brazíliától 4–0-s vereséget szenvedtek, majd Új-Zéland ellen 2–0-ra nyertek. Az utolsó találkozójukon az Egyesült Államok ellen 2–0 arányban maradtak alul, így kiestek.

Ezt követően ismét Európa-bajnoki selejtezőket játszottak, melyeken veretlenek maradtak, így kijutottak a kontinenstornára. Ezután Norvégia ellen újra sikerült barátságos mérkőzést nyerniük, amit egy 2–1-es vereség és két 1–1-es döntetlen követett. Az Eb előtti utolsó két felkészülési találkozójukat azonban megnyerték, először a csehek ellen bizonyultak jobbnak 3–2-re, majd Liechtenstein válogatottját győzték le 8–2-re. 

A 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságon egy magas átlagéletkorú csapattal szerepeltek. Ribbeck reaktiválta Lothar Matthäus-t is, aki 38 évesen már nem sok dinamikát tudott vinni a válogatott játékába. Matthäus a stagnálás jelképévé vált.

6 komment

Címkék: EB-sztorik

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy Mario Gomez nem ünnepelte igazán a góljait a Hollandia elleni 2:1-re megnyert mérkőzésen. Most lerántjuk a leplet a bild.de segítségével és kiderül az igazság!

gomez_nem orul.jpg

21 komment

A német harci gépezet átgázolt a kártevők által belülről megrágott holland tulipánmezőn, még ha a végeredmény teljesen nem is tükrözi ezt. Kaptak a kukások egy komoly szúrós pukit az arcukba, röviden ennyi történt tegnap este Harkovban. Nem lettünk sokkal okosabbak a csapat tényleges tudását tekintve, ugyanis a narancsosok nem késztettek különösebb erőkifejtésre minket. Értem ezt a védekezésre és a támadásra is. Jogi a meccs előtt azt mondta, hogy több kell mint a portugálok ellen mutatott 80%-os teljesítmény és ebben igaza lett. A portugál összecsapással összehasonlítva kb. 90% is elég volt. De ez jó, mert látjuk, hogy tudunk még ennél jobban is játszani és kell is. Ami számomra biztató, hogy kezd igazi tornacsapattá formálódni a Nationalelf. Míg az előző világversenyeken paradés, kontrákra épülő támadójáték jellemzett minket már a tornák elejétől kezdve, a végére sajnos elfogytunk (általában a spanyolok ellen). Ellenben most lassan, komótosan indul be a gépezet meccsről-meccsre mindig egy fokozattal feljebb kapcsolva. Na de ne szaladjunk ennyire előre, rövid meccsértékelést követően megsimogatjuk Mario pici buksiját is!

gomez_holland.png

8 komment

Címkék: hollandia gomez meccselemzés

A hollandokat mindenképpen meg kell vernünk, legyen bármi is az Eb végeredménye. Az ősi rivális ellen 1980 óta nem sikerült nyernünk az Eb történetét tekintve. Persze akadtak sikerek bőven azon kívül is, de az Eb-n mintha nem feküdne nekünk a narancsos stílus. Eddig 1gy/1d/2v az Európa bajnoki mérlegünk ellenük. De hessegessük el a negatív gondolatokat, statisztikákat és nyomjunk ma este egy szúrós pukit a klumpások arcába. Van miért visszavágnunk nekik, és ha még ezzel ki is ejthetjük őket a tornáról, boldogságunk földöntúli lesz. Kezdjük egy megunhatatlan klasszikussal, Rijkaard bűnéért cserébe:

.

Nézzük hát, mi az amitől a holland tulipán megdöglik:

18 komment

Címkék: hollandia beharangozó

Német-holland barátságos mérkőzés nem létezik, ez az ősi  rivalizálás immáron 102 évre nyúlik vissza. A mai Eb-csoportmeccs felvezetéseként a kicker.de fotóösszeállítást közölt a fontosabb, sorsfordító mérkőzéseket kiemelve. Ebből szemezgetünk némi statisztikával fűszerezve, ráhangolódásképpen az esti derbire.

Ha statisztikai alapon közelítjük meg a derbit, azt mondhatjuk a Mannschaft mérlege Hollandia ellen pozitív. Az eddig lejátszott 38 mérkőzésen 14 német győzelem mellett 14 döntetlen és 10 holland siker született. Ha csak az Európa-bajnoki meccsekre koncentrálunk, akkor már nem ilyen rózsás a helyzet. Német szempontból az 1/1/2, a 6:8-as gólaránnyal nem sok jót ígér a csapatnak a mai estére. De tudjuk, német-holland barátságos nem létezik, így az összesített mérleg a mérvadó, amiben jobban állunk. Az utolsó 6 összecsapás mérlege a hollandok felé billen (1/3/2), viszont az az egy győzelem tavaly novemberben született Hamburgban. Klose, Özil és Müller góljaival 3:0-ra aláztuk le a narancsosokat, igencsak meggyőző játékkal. Az utolsó holland győzelemig 2002-ig kell visszamennünk, akkor Gelsenkirchenben a kukások 3:1-re nyertek, német részről Bobic lőtt gólt. A statisztika döntetlen körüli eredményt ígér, de ne foglalkozzunk vele, mert az aktuális forma alapján nyernünk kell. A Nationalelf mindig felszívja magát a szomszédok ellen és a fontos meccseken sikert arat. Így volt ez a múltban is.

Az első komoly párharc az 1974-es VB döntőjében történt, akkor Gerd Müller vezetésével 2:1-re fordított a csapat és világbajnok lett. A hollandok vereségében a döntő előtti mulatozás is közre játszhatott.  Cruyffék a "Pezsgő, meztelen lányok, hidegzuhany" - felkészülést választották, meg is lett az eredménye.

 

holland_01.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia fociháború

Sikeresen leszállt a Nationalelf repülőgépe a harkovi reptéren ma délután, helyi idő szerint 13:30-kor - adta tudtul a dfb.de. Egy kétórás repülőút után a kellemes nyári 35 fokban ukrán gyerekek köszöntötték a válogatottat.  A válogatottal tartott a Német Labdarúgó Szövetség delegációja is, élen az elnökkel Wofgang Niersbach-val.

landolás harkivban.jpg

Joachim Löw szövetségi kapitány és Bastian Schweinsteiger a délután folyamán a harkovi stadionban a mérkőzés előtti utolsó sajtótájékoztatón fog a nemzetközi sajtó rendelkezésére állni. Amelyen minden bizonnyal a kezdőcsapattal kapcsolatos kérdésekre is válaszol Löw. Mindenkit leginkább a Klose -Gomez csere lehetősége foglalkoztat. Na erre mi is kíváncsiak vagyunk. Egy levezető edzés is szerepel még a válogatott mai programjában, majd a csapat elfoglalja szállását a Metaliszt Harkov labdarúgó csapatának edzőközpontjában. Innen fognak a holnapi nap folyamán a hollandok elleni 20.45-kor kezdődő mérkőzésre utazni.

3 komment

Címkék: aktuális

A hollandok már tudják mi vár rájuk holnap! Német fotóriporterek a hollandok edzésén járva csak letört, reményvesztett arcokkal találkoztak. Mit is várhatnánk azoktól a srácoktól, akik még a dánoktól is kikaptak...

15 holland közül csak egy nevet, bizonyára már a hazautat tervezik fejben, vagy nagyon szar viccet nyomott a feka csávó.

holland training.jpg

1 komment

Címkék: hollandia beharangozó

Danke Mario!

2012.06.11. 11:39 heiki töltő

Nem hittem, hogy az Eb alatt valaha is le fogom írni a címben szereplő mondatot, amellyel köszönetem fejezem ki Gomeznek. Lám, az első meccs után már hangot kell adnom ennek. A hétvégi meccsdömpingben elveszve lássuk mi történt az első ütközetünk során Portugália ellen.

Ha röviden és tömören kéne megfogalmazni: semmi extra, kötelező győzelem behúzva. Azért kötelező, mert annak a csapatnak amelyik az EB-címre pályázik, egy normális középcsatár nélkül, szellős védelemmel felálló portugál válogatott nem okozhatott problémát.

portugäl02.jpg

20 komment

Címkék: portugália gomez meccselemzés

"Große Spieler wollen sich mit den Großen messen!"- mondta többek között Hansi Flick a válogatott másodedzője a dfb.de -nek nyilatkozva, mikor Céről kérdezték. Tehát C. Ronaldo a nagyokhoz akarja mérni magát, de a portugál válogatott nem ér fel a német válogatott szintjére. El is magyarázom hogy miért...

portugál_2008_EB.jpg

4 éve Baselban sikerült, holnap miért ne menne!

 

12 komment · 1 trackback

Címkék: beharangozó portugália

Következzen hát krónikánk második részében birodalmi támadóalakulatunk dicsőítése. Generálisunknak a harci gépezet ezen részében nem kell szembesülnie olyan szerkezeti problémákkal mint amilyenek a védelmünkben fennállnak. Inkább a bőség zavarával küszködik mikor a legjobb felállást szeretné összeállítani a hadszíntérre. Íme Európa leggyilkosabb támadógépezete:

loew.jpg

A középpálya (MITTELFELD)


sven-bender-karikatur.jpgLars Bender (15) a 23 éves védekező középpályás a leverkuseni gyógyszerkotyvasztó manufaktúra igáslova. Kiegészítő embernek viszi magával generálisunk, maximum egy súlyos, egész csapatot ledöntő ukrán kolerajárvány esetén juthat szóhoz a mérkőzéseinken. Addig is marad neki a cipőpucolás, vízhordás, hogy elfoglalja magát.

 

 

mario-goetze-karikatur.jpgMario Götze (19) a 20 éves támadó középpályás a dortmundi Hanza-szövetség csiszolatlan gyémántja. Sérülése után még keresi a formáját, kondicionális problémái vannak. Mivel kétlábas, a csatatér minden részén bevethető, ő lehet a mi nyerő húzásunk ebben a hadjáratban. Valami azt súgja, hogy szükségünk lesz rá a döntő ütközetekben…

13 komment

Címkék: keretelemzés

1939-ben a Fehér hadművelet (Fall Weiss) keretében már sikerült közel 1 hónap alatt elfoglalnunk Lengyelországot és később a Barbarossa hadműveletben Ukrajnát is. Most General Löw vezetésével aranyhadseregünk már a legkisebb ellenállás nélkül bevette Gdanskot és tovább nyomul Ukrajna irányába, ahol Kijev leigázására készül. Két éve az Afrikakorps sikertelen hadjárata után immár senki és semmi sem állhat utunkba.

general löw.png


Lássuk Herr General Löw kikkel indul neki Kijev ostromának:

8 komment

Címkék: keretelemzés

Német bulvár lapértesülések szerint tegnap hajnalban Jerome Boateng hátvédünk (a Bayern játékosa) hajnali kettőkor Gina Lisa Lohfink német aktmodell társaságában mulatta az időt a berlini Pentahotelben.  Ez még nem lenne baj , hisz a Gdanskba induló Nationalelf járat csak délután 13:35-kor indult Frankfurtból (eléggé sietnie kellett, hogy odaérjen!), csakhogy az Eb előtt nehogy már a prostik legyenek a legfontosabbak!

lisa03.jpg

Lisa ugyanis celeb-prostinak mondható, miután évekkel ezelőtt Németországban amatőr pornó film(ek) jelent(ek) meg róla - ismertté válását nagyban segítve -  indult egy német topmodell tehetségkutatóban is. Lisa szerint Boa' (Akinek mellesleg tavaly ikrei születtek barátnőjétől. De tudjuk Angliából ez a focistáknál nem visszatartó erő) hallotta, hogy a városban van és szerette volna mindenképpen megismerni.  Aha, persze! 

Miután hajnali kettőkor a bárban találkoztak, Boeateng haverjával hármasban Lisa szobájában folytatták tovább a beszélgetést. Biztos az atomfizika és a húrelmélet volt a téma vagy az emberfogást gyakorolták. Tuti hogy gerincre vágták a csajt szendvicsben.

3 komment

Címkék: prosti boateng

Két Európa bajnoki cím után törvényszerű volt egy kisebb visszaesés, ami 1984-ben meg is történt. De nem a németekről lenne szó, ha egy ismételt generációváltással nem álltak volna fel az évtized végére a padlóról és jutnak el a harmadik EB-címig. Mostani részünkben a 80-as, 90-es évek eseményei következnek az angliai EB-címig bezárólag.

1984.png 

1984, Franciaország - Kiesés a csoportból

 

A selejtezők során majdnem beütött az albán átok, mint ahogy azt már az első részben említettem. Vb-döntős, Eb-címvédő NSZK nagy bajban volt a csoport utolsó meccsén, a 23. percben vesztésre, a 79. percben pedig döntetlenre állt a teljes második félidőben tíz emberrel futballozó Albániával szemben Saarbrückenben, holott győznie kellett a kvalifikáció kiharcolása érdekében. Aztán a 80. percben Gerhard Strack az Eb-re fejelte a nyugatnémeteket, egyszersmind elszomorította az őket mindkétszer (!) felülmúló és ugyancsak 11 ponttal záró, de összességében rosszabb gólkülönbségű északíreket. A sors iróniája, hogy az Eb-n kerettagként még számításba vett kölni liberó ezt követően már sohasem szerepelt a Nationalelf-ben.

1 komment

Címkék: EB-sztorik

A kezdeti sikertelenség után beköszöntött az aranykorszak a válogatott történetében. Ismét internetes forrásokból szemezgetek, amiből a mai részben megismerhetjük „a” legjobb német csapatot, a Nemzet Bombázóját, a Császárt és udvartartását.

1972.png

 

1972, Belgium – Először a csúcson

 

Végre beérett Helmut Schön munkája és felért a csúcsra a csapattal! Németországban az 1972-es Eb-győztes nyugatnémet válogatott nem egyszerűen minden idők egyik legjobb Nationalelfe, hanem „a" legjobbja. 

Pedig a kvalifikáció sem indult könnyen, az 1:1-es eredmény a törökök ellen Kölnben nem tartozott az elfogadható kategóriába. Utánna viszont beindult a henger, a lengyelek, az albánok (ismét kisértett tirana szelleme, egy sovány 1:0) és megint a törökök következtek. A játék minőségének fejlődéséhez hozzájárult Beckenbauer középpályáról történő hátravonása és söprögetőként való játszatása. Már csak az angolokat kellett lezúzni a negyedöntőben a négyes döntőn való részvételhez.

5 komment

Címkék: EB-sztorik

Az egyik osztrák újság címlapján a héten óriási marhaságot láttam, azt gondoltam hogy ilyen ökör politikusok csak nálunk vannak, de nem! Történt ugyanis, hogy Günther Platter, Tirol tartományfőnöke (vagy valami hasonló a titulusa, de ez lényegtelen, tehát nagy fejes) meglátogatta az osztrák foci válogatott edzőtáborát Seefeldben (ez Tirolban van). Éppen David Alaba (a Bayern kiváló színesbőrű balszélsője, innen a német vonatkozás) jött vele szemben, akit angolul köszöntött a marhája. Mint itt látható:

david-alaba.jpg

Alaba első gondolata (balra): "Miért beszél velem angolul?"

 Alaba frappánsan kivágta magát: " Nyugodtan beszélhet velem németül, osztrák vagyok."

A tartományi főnök később azzal mentegetőzött, hogy nem ismerte a játékost és hallotta előtte a válogatott másodedzőjével angolul dumálni.

Na de ember, a saját válogatottad játékosait ismerni kéne, a válogatott edzőtáborában vagy te marha. Pláne Alabá-t, az egyetlen híres osztrák játékost! Most aztán az osztrákok folyamatosan szopatják a csávót emiatt, gondolhatjátok mit kap a sajtóban. Ennyi erővel a németeknél be lehetne vezetni az edzőtáborban az angolt hivatalos nyelvnek, mert szinte senki se néz ki germánnak.

Ezen most elgondolkodtam, lehet hogy nálunk akkoriban Thomas Sowumni-val is csak angolul beszélt Orbán Viktor?

4 komment

Címkék: bayern honosítás david alaba

A tegnapi napon az Izrael elleni barátságos mérkőzés után a német labdarúgó szövetség (DFB) és a válogatott küldöttsége meglátogatta az auschwitz-i koncentrációs táborban elhelyezett holokauszt emlékművet. A DFB küldöttsége a szövetség vezetői mellett kiegészült a Nationalelf néhány tagjával is. Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere szerint nem PR-fogásról volt szó, hanem a szövetség által előre megszervezett programról, amit szerettek volna a nyilvánosság kizárásával megtenni a kegyelet jegyében. 

A szövetség elnöke, Wolfgang Niersbach hangsúlyozta felelősségüket és kötelezettségüket jövő sportolói nemzedékével szemben. A német történelem eme sötét fejezetének megismertetése, az  antiszemitizmus, rasszizmus és intolerancia háttérbe szorítása már a sportegyesületek berkein belül meg kell hogy történjen. Erre hívta fel a figyelmet jelenlétével a válogatott küldöttsége: Philipp Lahm, a lengyel származású Lukas Podolki és Miroslav Klose illetve Joachim Löw és Oliver Bierhoff.

auschwitz.jpg

„Aki szemet huny a múlt felett, vak lesz a jelenkorral szemben” – hangzott a jelenlévőktől. 

Szólj hozzá!

Címkék: Izrael

Tegnap este Lipcsében lejátszottuk az utolsó sörmeccset Izraellel. A sportszakmai szempontok mellett sportpolitikai aspesktusa is volt a meccsnek, de ezzel egy külön posztban foglalkozunk.

Először a száraz tények:

Németország - Izrael 2-0 (1-0)

gól: Gomez (40.), Schürrle (82.)

A kezdőcsapat és a későbbi cserék így néztek ki: (Mivel Schweini vádlisérüléssel bajlódik. értelemszerűen kimaradt)

Neuer – Lahm, Mertesacker, Badstuber, Boateng – Özil, Khedira (L. Bender 88.), Kroos (Götze 85.), T. Müller (Reus 83.) – Gomez (Klose 67.), Podolski (Schürrle 67.). 

Az ARD nyomta a meccset élőben, az első félidő közepétől és a második elejébe sikerült belenéznem, minden más amiről írok, csak trollkodás, mivel nem láttam.

izrael.jpgEsélyeshez méltóan kezdtünk, a Nationalelf uralta a játékot, érvényesítette akaratát. Gondolom ez akkora meglepetés mint hogy Gomez egylábas (mert rohadtul az, bármit is állít és arra az egyre támaszkodni is alig bír). Hamar elkezdtünk nyomni, gondolom Löw sem akart vacakolni és sérüléseket kockáztatni egy barátságos meccsen.Úgy volt vele nyomjuk le őket minél előbb aztán irány Gdansk.  Kroos próbálkozott lövéssel,majd Jérome Boateng nevéhez fűződött az első komoly gólszerzési lehetőség,  a Bayern München futballistája, aki most a szélre kényszerült a védelemben, azonban 14 méterről a jobb oldali kapufát találta telibe. Később Gomez „elgomezelt” egy helyzetet, majd Khedira fejese kimaradt. 

 

3 komment

Címkék: felkészülési meccs meccselemzés Izrael

Nyakunkon a foci EB, lassan mi is beindulunk a felvezető rovatokkal. A kis német Eb –sztoriban megpróbálom német és magyar internetes források alapján összeszedni a Nationalelf eddigi összes részvételének történetét. Nem csak elsősorban a száraz tényekre koncentrálva, hanem érdekességeket, sztorikat is beleszőve. Jöjjenek hát a kezdeti EB szereplések, kizárólag a német csapat eredményeire koncentrálva.

Szólj hozzá!

Címkék: EB-sztorik

einbuergerungstest_1337164114.jpg_973x816

Az elmúlt évek világeseményei kapcsán sok kritika érte a Nationalelf multikulturális összeállítását. Hova jutott a világ? - tették fel sokan a kérdést, ha már a németek is török, tunéziai, spanyol, stb.. származású spílerekkel erősítenek és ettől várják a focijuk megerősődését. De az eredmények elcsendesítették a kritikusokat és reméljük még fogják is. Ezen krtikák hatására a honosítási eljárást is sokkal szigorúbban veszik már Németországban, mint a fenti karikatúrán is látható.

1 komment

Címkék: honosítás